Afrykańska kawa

kawa w ziarnach pochodzi z Afryki i wielu nas na pewno będzie zdziwionych jeśli usłyszy taką rewelację. Wielu Europejczyków uważa wręcz, że zwyczaj picia kawy wziął się z Europy i jest to prawda, jednakże sama kawa jako roślina pochodzi z Afryki pierwotnie. Kraj, z którego kawa w ścisłym znaczeniu tego słowa pochodzi to Etiopia, która obecnie jest w ogromnej biedzie i można powiedzieć, że nic nie ma z tego, że kiedyś była potentatem rynku kawowego. To właśnie z Etiopii pochodzi Arabica, czyli kawa, która znana jest na całym świecie. Jej ziarna są podłużne, pięknie pachną zmielone oraz w stanie nienaruszonym. Arabica jest kawą dość lekką, czyli taką, która nie zawiera zbyt wiele kofeiny. Jeśli ją pijemy, możemy wyczuć wspaniały smak kofeiny. Oglądając listek kawy i ziarenko kawy arabic, możemy zobaczyć wyraźnie odznaczającą się na czarnym tle białą bruzdę. Jedną z tych rzeczy, które trudno jest zrozumieć Europejczykom jest to, że Afrykańczycy piją kawę z jajkiem. Podczas przygotowywania wody na kawę wbijają żółtko do owej wody i następnie dodają kawę. Napar parzą i powstaje ich kawa w ziarnach do picia.

Comments are closed.