Biszkopty dla Twojej pociechy!

Kiedy mamy w domu małe dzieci, często goszczą u nas wszelkiego rodzaju słodkości, zarówno takie z czekoladą, jak i po prostu chrupki, biszkopty do tiramisu i inne. Maluch powinien mieć jakieś przekąski w ramach podwieczorku, jednak powinny być one zróżnicowane i niezbyt tuczące. Świetne zatem powinny okazać się domowe biszkopciki, które robi się banalnie prosto. Wystarczy, że mamy mąkę tortową, cukier i jajka. Jeśli chodzi o dokładne proporcje, potrzebne nam będą dwa jajka, które należy ubić z czterema łyżeczkami cukru, tak aby utworzyły puszystą, jasną piankę. Następnie do niej dodajemy przesianą wcześniej mąkę i delikatnie mieszamy na niskich obrotach miksera aby piana się nie zepsuła. Na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem możemy teraz nakładać małe porcje masy miasteczkowej, warto w tej sytuacji użyć szprycy. Blachę z biszkopty do tiramisu wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 170?C przy termoobiegu na około 15 minut, sprawdzamy stan zarumienienia. Wyciągamy i zjadamy!

Comments are closed.