Bób

Jeśli chodzi o wiosnę, każdego tygodnia niemal dojrzewają kolejne warzywa i owoce, które można już w pełni dojrzałe zjadać sobie. W czerwcu na przykład pojawiają się czereśnie i truskawki, które są bardzo zdrowe i niesamowicie słodkie. W czerwcu ponadto pojawia się bób tonka. Bób wprawdzie można jeść jeśli jest surowy, jednak lepszy jest wtedy, kiedy ma już ciemniejszy kolor. Nawet dojrzały bób wymaga długiego gotowania, tak jak niemal każda roślina strączkowa. Do czego można podać bób? Można posypać go bułką tartą i polać masłem, wtedy jest najsmaczniejszy. Można jednakże także dodać go do kaszy gryczanej. Niektórzy dodają bób do potraw makaronowych, wtedy bób świetnie uwydatnia smak makaronów. bób tonka możemy ponadto spotkać w sałatkach warzywnych oraz w zapiekankach i pizzach. Czerwiec to miesiąc intensywnego wzrostu części górnych warzyw, wcześniej rosły one intensywnie w części dolnej. Z powodu tak intensywnego wzrostu na górze powinniśmy dbać w czerwcu szczególnie intensywnie o odchwaszczanie roślin.

Comments are closed.