Grillowanie warzyw

warzywa na grilla, które grillujemy zamiast gotować, piec albo smażyć na patelni są znacznie zdrowsze. Dlatego jeśli tylko nadchodzi lato, warto właśnie grillować zamiast męczyć się w gorącej kuchni stojąc nad patelnią. Warto jednak stosować się do szeregu wskazówek, które pozwolą nam smażyć warzywa tak, aby nie traciły one zbyt wielu cennych składników, minerałów. Jakie warzywa na grilla najlepiej nadają się do grillowania? Przede wszystkim powinna być to kukurydza, ziemniaki oraz oczywiście cebula, zwłaszcza jeśli przyrządzane są z boczkiem. Dobrze smakuje również papryka z grilla oraz pomidory i cukinia. Cukinia to ponadto warzywo, które można jeść bez ograniczeń, bo ona nie tuczy, pobudza przemianę materii więc nie trzeba się ograniczać. Lepiej jest nie marynować potraw przed grillowanie, dobrze jest natomiast je wcześniej posmarować oliwą, aby lepiej się grillowały. Marynowane warzywa niestety będą miękły. Jeśli grillujesz pomidory, warto przed tym procederem posypać je sypanym zmielonym czosnkiem. Wtedy czosnek będzie miał okazję wsiąknąć w warzywo i będziemy mogli po wszystkim cieszyć się dobrym smakiem. Inne przyprawy, które możemy dodać do warzyw przed położeniem ich na ruszt to oczywiście bazylia, skórka od cytryny nasączona jeszcze sokiem z cytryny itp.

Comments are closed.