Herbata afrykańska

Picie herbaty w Afryce ma znacznie dłuższe korzenie niż picie herbaty w Europie. To właśnie z Afryki pochodzi herbata. Herbata czarna, którą wypijają na co dzień mieszkańcy afryki jest dla nas, Europejczyków niesmaczna. Po pierwsze, jest ona ekstremalnie słodka. Nikomu nie chce się pić w czasie upału jaki zazwyczaj panuje w Afryce aż tak gorących napojów. Jednakże rdzenni mieszkańcy Afryki uwielbiają takie słodkie ciepłe napoje w trakcie upału. Zbieranie herbaty, czyli zbieranie listków herbaty z rośliny o nazwie herbata odbywa się w Afryce jedynie przy udziale kobiet. Mężczyźni nie są widywani w ogóle przy krzaczkach, na których rośnie herbata. Kiedy herbata jest już gotowa, czyli kiedy jej liście zostają wyprażone przez kobiety w afrykańskich kuchniach, to mężczyźni jako pierwsi próbują owej herbaty w Afryce. To właśnie mężczyźni mają prawo siorbać przy piciu herbaty jak najgłośniej. Siorbanie mówi o tym, że herbata pijącemu smakuje. Siorbanie więc jest to wyraz uznania dla kunsztu kulinarnego kobiety przyrządzającej herbatę.

Comments are closed.