Jak przyrządzić kraba

Wydaje się, że przyrządzanie kraba jest dość skomplikowane, jednakże mieszkańcy rejonów, w których na co dzień jada się kraby twierdzą,że nie ma nic prostszego. Wystarczy poświecić nieco więcej czasu niż na prostsze posiłki. kraby tęczowe należą oczywiście do owoców morza, które są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka oraz źródłem witaminy B, która ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Złowionego albo kupionego kraba należy włożyć do zamrażalnika aby tam zdechł. Takiego martwego kraba należy później gotować. Niektórzy kucharze gotują kraby tęczowe na żywo, czyli wrzucają je żywcem do wrzątku. Skorupiak ten żyje na skalistych zboczach w morzach, często lubią też tereny, na których jest sporo trawy przy brzegach, jednak w Polsce jest im za zimno. Kiedy już ugotujemy sobie kraba, możemy zabrać się do jedzenia. Jedzenie kraba jest dość proste, wystarczy przekroić go na pół i oddzielać powoli mięso od skorupki. Można pomagać sobie oczywiście sztućcami, a można nawet powiedzieć, że jest to wysoce wskazane w eleganckich restauracjach.

Comments are closed.