Nadziewane żołądki

Nadziewane żołądki mogą nam się źle kojarzyć. Wedle wielu rankingów zresztą potrawa ta została zaklasyfikowana do najbardziej obrzydliwych i odrażających dań świata. Nadziewane żołądki, czyli Haggis to przysmak kuchni szkockiej. Szkoci to uwielbiają i nie widzą w tym nic tak bardzo obrzydliwego jak Polacy nie widzą niczego zdrożnego w jedzeniu flaków, czyli kawałków żołądków naszych kurczaków. Nadziewane żołądki to w istocie skora żołądka owcy. Skórę tą nadziewa się podrobami z serca i gotuje. Później je się to oczywiście na gorąco, bo na zimno prawie nikomu nie przeszłoby przez gardło. Haggis podaje się najczęściej wraz z dodatkami takimi jak cebula, przyprawy i maka owsiana. Do stołu podaje się razem z ziemniakami, najlepiej tymi starymi. Ponadto dodaje się do tego rzepy, która nie jest z Polsce zbyt popularna. Danie to jest tak bardzo rozpowszechnione w Szkocji, że można je zjeść nawet kupione w supermarkecie w połowie już przyrządzone. Hagggis doczekało się specjalnej tradycji przyrządzania go, w zależności od regionu Szkocji.

Comments are closed.