Napiwek

Wręczanie napiwku jeszcze do niedawna było tylko i wyłącznie dobrą wolą klienta, który był zadowolony z usług lub nie. W dzisiejszych czasach jednak coś się zmieniło i obecnie niektóre restauracje napiwek wliczają sobie do rachunku i nie pytają klientów o zdanie. Nie należy się na to obrażać, bo tak jest po prostu już prawie wszędzie, zwłaszcza jeśli chodzi te bardziej prestiżowe, bardziej eleganckie i wykwintne restauracje. Standardowa wysokość napiwku to dziesięć procent wartości zamówienia. Co zrobić, aby w dość elegancki sposób wręczyć napiwek? Po pierwsze, nie należy robić tego ostentacyjnie, ale też nie można się tego wstydzić. Kluczem jest dyskrecja przy wręczaniu napiwku. Wspomnieć przy wszystkim należy, że Polska nie jest wybitnie krajem, który mógłby być wzorem w kwestii napiwków. Warto sprawić, aby nasz napiwek trafił do osoby, którą chcemy owym napiwkiem nagrodzić, a nie na przykład do osoby, która nadzoruje pracę tegoż osobnika, bo jak świat światem, rozdział nie jest w takich wypadkach sprawiedliwy.

Comments are closed.