Pieczenie ryb

Pieczenie ryb jest dość trudne, podobnie jak ich smażenie i duszenie, nie mówiąc już o ich gotowaniu. Najszybciej pieką się ryby z rodziny łososiowych i można tę informację wykorzystać jeśli chcemy mieć szybko przyrządzone potrawy. Innego rodzaju ryby, które będą szybko się piekły to jakiekolwiek ryby, które pokrojone są zw filety i w których nie ma już ości ani skórki. Z przyrządzaniem takich ryb nie ma nigdy szczególnego problemu. Jeśli skroisz łososia na filety, będziesz mógł włożyć je do piekarnika bezpośrednio po tym jak popieprzysz , posolisz, a także po tym jak skropisz go cytryną. Warto także takie filety z ryby, zwłaszcza z łososia, skropić odrobiną sosu z terijaki. Przed włożeniem ryby do piekarnika należy skropić go odrobiną soku z cytryny. Pieczenie ryb ma tendencję do wysuszania się, dlatego można temu zapobiegać poprzez wkładanie ich do folii aluminiowych. Warto zrobić tak zwaną kieszonkę z folii aluminiowej aby sok z naszych ryb nie wyciekł. Cały sok zawiera w sobie przyprawy i cały smak ryby, którego nie warto tracić podczas pieczenia.

Comments are closed.