Zakopiańskie restauracje

Przybywając do Restauracje zakopiańskie, powinniśmy nastawić się na spróbowanie czegoś typowo góralskiego. Kuchnia góralska nie jest zbyt mocno wyrafinowana, ale właśnie tutaj urokiem jest jej prostota i swoista przaśność. górale od niepamiętnych czasów zjadali na przykład zamiast chleba moskole, czyli takie jakby placki ziemniaczane wypiekane na blaszce albo wprost na piecu z dodatkiem mąki. Polewano coś takiego sosem czosnkowym albo serem, na przykład oscypkiem. Nieodłączny element kuchni góralskiej to baranina. Mięso takie jest podawane w każdej niemal restauracji. Restauracje zakopiańskie często wręcz specjalizują się w podawaniu baraniny na najróżniejsze sposoby. Jeśli więc widzimy przez okno, że kręci się tam wielki baran na ruszcie, powinniśmy być pewni, że tego wieczora dostaniemy to, co góralskie i że będzie to naprawdę świeże, a tylko tego trzeba oczekiwać od kuchni góralskiej. Nie dajmy się zwieść widokom oscypków nad morzem – zazwyczaj sery te mają długą drogę za sobą i nie są już tak świeże jak w górach właśnie.

Comments are closed.