Ryba na grillu

ryby morskie są dość dobrym materiałem na grilla. Ich mięso wcale nie jest wymagające, nie trzeba aż tak wielkiej pracy przy przyrządzaniu ryb na grillu jak w przypadku każdego innego rodzaju mięsa. Wystarczy zaczekać aż ryba będzie dość miękka, a dzieje się to już po dziesięciu minutach od zarzucenia owej ryby na ruszt. Należy pilnować, aby ryba się nie przypaliła i żeby nie byłą zbyt długo w wysokiej temperaturze generowanej przez węgiel drzewny ze względu na to, że później będzie się nam ona przypalała na talerzu. Istnieją takie gatunki ryb, które same w swej naturze nie będą rozpadały się tak łatwo jak inne ryby. Należą do tych gatunków tuńczyk, sum. Ryby należy grillować w całości, wtedy nie będą się już nam tak łatwo rozpadały niż kiedy będziemy je przyrządzali w filetach. Warto wypatroszyć ryby morskie, ale nie pozbawiać ich tym samym skórki i oczu ani ogonów. Wtedy będą jeszcze lepszym materiałem na grilla – nie będą się rozpadały, ale także nie będą z nich wyparowywały tak łatwo wszelkiego rodzaju substancje odżywcze.

Comments are closed.