Sałatka rzymska z kiełkami

sałata rzymskaCzas na pyszną sałata rzymska ozdobioną smakiem kiełków rzodkiewki i gorczycy. Aby jednak przygotować tą sałatkę musimy zrobić odpowiednie zakupy, mianowicie: około 120g chudego boczku, ocet winny- 2 łyżki, oliwa z oliwek też dwie łyżki, odrobina soli morskiej, pieprz, chleb tostowy pełnoziarnisty- kromka lub dwie, kilka czarnych oliwek, około 20g masła, pół pęczka natki pietruszki, po trzy łyżki kiełków rzodkiewki i gorczycy a także kiełków Alfalfa, pół główki sałaty rzymskiej. Boczek należy pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, zalewamy go octem winnym i przekładamy do salaterki. Następnie mieszamy dokładnie oliwę z octem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zajmujemy się grzankami. Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i opiekamy na maśle do złotego koloru. Oliwki czarne należy wypestkować i posiekać dość grubo. sałata rzymska rwiemy na kawałki. Kiełki należy dokładnie opłukać i osuszyć. Natkę siekamy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i polewamy sosem, posypujemy natką dla smaku i ozdoby. Smacznego!

Comments are closed.