Sałatka selerowo- orzechowa

sałatka selerowo-orzechowaZapewne nie każdy z nas słyszał o tak ciekawym, ale na pierwszy rzut oka gryzącym się połączeniu smaków. Jednak nie należy się uprzedzać, sałatka selerowo-orzechowa ta ma lekki i niezapomniany smak. Należy zakupić kilogram selera łodygowego, 6 jabłek, około 200g orzechów laskowych, cztery łyżeczki ostrej musztardy, sól, sok z 3 cytryn, pieprz, 250 g śmietany, odrobinę cukru i listki selera do dekoracji. Najpierw należy pokroić selera na niewielkie kawałeczki, jabłka kroimy także w niewielkie kawałki, pamiętając o wcześniejszym obraniu i wydrążeniu pestek. Orzechy kroimy na połówki. Te pokrojone składniki mieszamy razem w miseczce, następnie przygotowujemy sos. Ze śmietany, musztardy, soli i pieprzu, oraz cukru i soku cytrynowego. Wszystko razem ze sobą łączymy, mieszamy i powstaje gotowy pyszny wyrazisty sos, którym polewamy pozostałe składniki sałatki. Całość możemy pozostawić na pewien czas w lodówce do przegryzienia. Wówczas z sałatka selerowo-orzechowa wydobędziemy każdy najdrobniejszy szczegół smakowy.

Comments are closed.