Szparagi i pieczarki w sałatce

Kolejny pyszny i niezwykle prosty przepis na sałatkę ze szparagami oraz pieczarkami. Jeśli chodzi o zapasy, potrzeba nam będzie około 300g zielonych szparagów, tyle samo białych, pół łyżki masła, odrobina cukru, 100g pieczarek, sól i pieprz, mała szalotka, odrobina natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet i jedna łyżka ziaren czerwonego pieprzu. Na początku zajmujemy się szparagami. Musimy je dokładnie obskrobać, twarde końcówki należy całkowicie usunąć, następnie takie szparagi białe wkładamy do rozgrzanej i osolonej wody prawie jak makaron. Dodatkowo wrzucamy do niej jeszcze masło i cukier, tak pozostawiamy pod przykryciem na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy szparagi białe i kroimy na równe kawałeczki. Następnie zajmujemy się pieczarkami- je także należy dobrze umyć i pokroić w plasterki, dodajemy poszatkowaną cebulę, natomiast z oliwy, soli, pieprzu, octu i cebuli robimy pyszny sos sałatkowy. Pieczarki wraz ze szparagami wykładamy bezpośrednio na talerzyki, polewamy je sosem i posypujemy ziarnami pieprzu oraz natką pietruszki.

Comments are closed.