Wieprzowina

wieprzowina duszonawieprzowina duszona to mięso, które cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Jest to mięso przyrządzane na wiele sposobów w naszych kuchniach. Niektórzy jedzą wołowinę i wieprzowinę codziennie. Lekarze jednak twierdzą, że nie jest to najzdrowsze mięso. Znacznie zdrowsze jest chociażby mięso z kurczaka. Jak odróżniać od siebie poszczególne części półtuszy wieprzowina duszona? Przede wszystkim jest to schab, polędwica, a także łopatka. Klasyfikacja ta zależy od tego z którego dokładnie miejsca świnki pochodzi mięso. Jeśli chodzi o schab, mięso zostało skrojone z odcinka żebrowo-lędźwiowego. Polędwiczka wydaje się najlepszą częścią całej półtuszy, jest najbardziej delikatne w smaku, najcenniejsza i najwięcej płaci się za nią w sklepie. Łopatki pochodzą z łopatek zwierzaka, jak sama nazwa wskazuje. Mięso to ma w sobie tkankę łączną, przez co może wydawać się nieco gumowate. Smaży się z niego mięso mielone i jest ono w smaku bardzo zbliżone do każdej innej części świni. Na zewnątrz łopatki znajduje się zazwyczaj gruba warstwa tłuszczu. Należy używać tutaj wyrazistych przypraw.

Comments are closed.

Przyjaciele