Jak przygotowywać warzywa?

W jaki sposób gotować i przygotowywać sałatki aby nie tracić substancji odżywczych zawartych w tych owocach i warzywach? Odpowiedź jest prosta – wynajem sprzętu gastronomicznego. Należy przede wszystkim pamiętać by na tym sprzęcie nie gotować ich dłużej niż to jest potrzebne, nie zgniatać ani nie kroić ich tępymi narzędziami. Poza tym jeśli na przykład chcemy przygotować sobie sałatę, trzeba wykorzystywać tylko te grubsze liście do jedzenia. Grubsze liście w sałacie zawierają więcej wapnia niż te cienkie, dlatego spożywanie tych grubszych jest zdrowsze dla konsumentów. Zamawiając sałatkę w barze sałatkowym należy na to zwracać uwagę. Jeśli chcesz gotować sobie warzywa, które wcześniej były zamrożone, nie rozmrażaj ich przed gotowaniem. Jeśli gotujesz brokuły, powinieneś używać liście, a nie tylko kwiaty. Możesz na przykład gotować sobie kwiatki brokułu razem z liśćmi, przy czym można nie jeść łodyżek i liści. Jednakże nawet liście są bardzo smaczne i warto jest je zjadać w równym stopniu co kwiaty brokułu i kalafiora. Jeśli chcesz ugotować ryż, wybierz w sklepie to opakowanie, w którym znajduje się ryż niełuskany, będzie on zdrowszy. Jeżeli masz wynajem sprzętu gastronomicznego użyj go do tego by przygotować dobre warzywa.

Comments are closed.