Zupy

Kuchnia polska nie może obyć się także bez tradycyjnych zup. zupy wigilijne to płyny, które świetnie rozgrzewają, bo najczęściej gotowane są na tłustej kości i mięsie. Dlatego zupy nadają się do jedzenia w czasie zimowej pomogły, w trakcie trzaskających mrozów – dodają krzepy, nawadniają. Osoby, które piją dużo wysuszających napojów, takich jak kawa czy herbata, powinny jednocześnie jeść wiele zup. Zupy można gotować niemal na każdy sposób. Jednakże wszystkie one wymagają poświęcenia nieco czasu i energii. Istnieją zupy na kościach i mięsie oraz zupy wegetariańskie, ale nie były one w historii nawet znane, oprócz oczywiście zup owocowych, takich jak zupa z wiśni na przykład. Jako typowo polskie przyprawy uważane są czosnek, ocet, a także miód, którym słodzono wszystko, co miało być słodkie. Pierwsze wzmianki o jedzeniu zup pochodzą z kronik średniowiecznych pierwszego polskiego kronikarza Galla Anonima. To właśnie on zapisywał pewne fakty z życia sobie współczesnych ludzi i dzięki nim dziś wiemy jak przed wiekami żyli ludzie. Znajdują się tam również informacje odnośnie zwyczajów kulinarnych Polaków sprzed wieków i dowiadujemy się w ten sposób, że zupy wigilijne stanowiły niebagatelny składnik pożywienia.

Comments are closed.